Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Hazai és nemzetközi innovációs kutatások, fejlesztések

Az ÉMI a tudományos kutatások megkezdése (1998) után kilépett a K+F+I tevékenységével a nemzetközi – elsősorban Európai Uniós – szintérre is. A nemzetközi kutatási élet vérkeringésébe való bekapcsolódásunk újabb ösztönzőt adott a kutatás-fejlesztési területnek, részben EU-s pályázati pénzek elérhetővé válásával, részben az élenjáró nemzetközi tudományos életbe való bekapcsolódással.

A 2000-ben megkezdett nemzetközi kutatási tevékenység egyre több szakterületet ölel fel. Az ÉMI a mai napig a mellékletben szereplő Európai pályázati felhívásokban vett részt több Nyugat-európai társkutató intézet együttműködő vagy konzorciumi partnereként. A pályázatokban a kezdeti résztvevő partner státuszból hazai koordinátor, munkacsoport vezető pozíciókba léptek előre a projektekben részt vevő kollégáink.

Megvalósult hazai projektek

EPBD.wise: Bringing European Building Policy to Life

A 2023. október 1-jén indult a LIFE – EPBD.Wise nemzetközi projekt, melynek témája az épületek energiahatékonyságáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv (EPBD) nemzeti szabályozásba való átültetésének támogatása.

Részletek...

Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen

Korszerű anyagok, intelligens technológiák kifejlesztését kezdi meg Miskolcon a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ. A közel 5,8 milliárdos projekt a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch és az ÉMI együttműködésében valósul meg.

Európai városok felújítása természet-alapú megoldások demonstrációjával

Az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatot nyújt be a baszk TECNALIA konzorciumvezetésével és Miskolc városával együttműködve az EU H2020 programjának keretében kiadott „SCC-02-2016-2017: Demonstrating innovative nature-based solutions in cities” című felhívására.

Atomerőművi beton-vasbeton-feszített betonszerkezet készítésének alkalmas anyaga sugárállósági vizsgálati programjának tervezete

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósul meg, melynek keretén belül a kutatási munka kiterjed a betontechnológia alapanyagainak sugárállóság szempontjából való megfelelőségére, valamint az összes vizsgált beton kategóriában készítendő receptúrák megfelelősségének vizsgálatára.

Környezettudatos energiahatékony épület kutatása

Hogyan tudja mérsékelni a levegőben lévő üvegházhatású gázokat a fa-alapú építő anyagok használata? Hogyan köti meg az épületekben felhasznált faanyag, akár évtizedekre a levegőben lévő széndioxidot? Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), a Nyugat-Magyarországi Egyetem és az Erdészeti Tudományos Intézet konzorciumi partnereként a „Környezettudatos energiahatékony épület” című pályázat keretein belül ezen és további kérdések kutatására elnyerte az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatását.

DMSO tartalmú ipari szennyvíz újrahasznosítása bepárlással

A „DMSO tartalmú ipari szennyvíz újrahasznosítása bepárlással” elnevezésű, HU09-0090-A1-2013 azonosító számmal rendelkező projekt, a Norvég Alapok (www.norwaygrants.org, www.norvegalap.hu) támogatásával valósul meg a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 „Zöld ipari innováció” program keretében, a támogatás összege 174 141 232 Ft.

 

Fokozott ellenálló képességű (kémiai korróziónak ellenálló, tűzálló és fagyálló) beton termékek anyagtudományi, kísérleti fejlesztése

Kutatócsoportunk olyan fejlesztési területeken vállal közös erőfeszítéseket, melyek a környezetünket jelentősen meghatározó vasbetonszerkezetek biztonságosabb és hosszabb élettartamú használatára nyújtanak lehetőséget erőforrásaink hatékonyabb kiaknázása mellett.

ÉMI-CNERIB közötti szakmai és tudományos együttműködés létrehozása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2013. december 2-án kelt döntése alapján az ÉMI Nonprofit Kft. 45 000 000 Ft-os vissza nem térítendő támogatásban részesül a Széchenyi 2020 program keretében.

 

Jelenleg futó nemzetközi projektek

 

RENOINVEST - Roundtables enhancing smart investments in sustainable renovation of buildings

Az Európai Bizottság által 2030-ra kitűzött energia- és klímapolitikai célok, valamint az épületenergetikai célkitűzések megvalósítása továbbra is kihívást jelent a megfelelő piaci finanszírozás hiányában. A jelenlegi, jelentősen megemelkedett energiaárak miatt sürgősen szükséges a tiszta energiára való áttérés felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyag importtól való függőség csökkentése. Az energiahatékonyság előmozdításának és az integrált megújuló energiaforrások szélesebb körű elterjedésének egyik akadálya a témában érintett szereplők – pénzügyi szektor, közszféra, kormányzat, magánszektor - közötti egyeztetés és egyetértés hiánya.

Részletek...

ConstructSkills4LIFE- Rebooting the National Platforms for the development of construction skills for all life cycle phases of buildings in Hungary

Az Európai Bizottság által 2011-ben indult BUILD UP Skills kezdeményezés célja, hogy támogassa az építőipari szakemberek továbbképzését annak érdekében, hogy minél több magas energiahatékonyságú épületfelújítás, valamint új, közel nulla energiaigényű épület kivitelezése valósulhasson meg Európa-szerte.

Részletek...

CapaCITIES - Building Capacities for the Climate Neutral and Smart Cities Mission

A 2021-27-es programozási időszak közvetlen irányítású uniós programjai közé tartozik a Horizont Európa keretprogram. A programban kiemelt szerepet kap a zöld átmenet, az éghajlatvédelmi célkitűzések megvalósítása, a digitális átállás, valamint a különböző szakpolitikák, stratégiák koherenciája. A Horizont Európa újítása az ún. missziók bevezetése. Ezek fontos társadalmi kihívásokra próbálnak válaszokat adni, és meghatározott időkereten belül elérhető célkitűzések, konkrét eredmények megvalósítására irányulnak. A missziók 5 nagy területen jönnek létre, melyek egyike a „klímasemleges és intelligens városok”. Az egyes missziók tartalmát szakértői testületek (mission board) állítják össze. A klímasemleges és intelligens városok szakértői testülete 2020 szeptemberében készített egy jelentést, amelyben azt a javaslatot tette, hogy a Bizottság 100 európai várost támogasson, hogy azok 2030-ra klímasemlegessé váljanak.

Részletek...

NEBULA - New European Bauhaus Unlocked through Local Actions (Új európai Bauhaus elterjesztése helyi kezdeményezéssel)

A 2021-27-es európai uniós programok közé tartozó Horizont Európa keretprogram hatékony és fenntartható energiafelhasználás témakörében megjelent pályázati felhívásra felel a 2022. októberében indult Nebula projekt. Ezen témakör projektjei a hatékonyabb energiafelhasználást célozzák az épületek és az ipar szintjén, valamint a klímasemlegességre való átállást, az importfüggőség csökkentését és a beruházások fenntartható infrastruktúrák felé terelését.

Részletek...

BUS-GoCircular - Stimulating demand for sustainable energy skills in the building sector

Az ÉMI Nonprofit Kft. konzorciumi partner a BUS-GoCircular projektben, amelynek általános célja, hogy leküzdje a zöld energiával foglalkozó szakképzett munkaerő iránti kereslet ösztönzésével kapcsolatos kihívásokat, valamint elősegítse a gyakorlati kapacitásépítést növelve a képzett munkaerő számát az építési értékláncban. A BUS-GoCircular a kitűzött cél elérése érdekében kidolgoz egy képesítési rendszert, amely a multifunkcionális zöldtetőkre, homlokzatokra és belső elemekre összpontosít. A megvalósítás országspecifikus és regionális szinten történik, a kereslet élénkítését célzó intézkedések alapján, kiegészítve a helyi és regionális képzési kapacitás és a munkaerő elméleti és gyakorlati fejlesztésével.

Részletek...

METABUILDING LABS - METAclustered, SME oriented European Open Innovation Test Bed for the BUILDING envelope materials industrial sector using a harmonised and upgraded technical framework and living LABS

Az ÉMI Nonprofit Kft. konzorciumi partner a 2021. január 1-jén indult METABUILDING LABS projektben. A COP21 (2015-ös ENSZ klímaváltozási konferencia) közel nulla energiaigényű, nulla kibocsátású épületek kapcsán kitűzött céljainak elérése érdekében a METABUILDING LABS projekt célkitűzése az építőipari kkv-k innovációs potenciáljának felszabadítása azáltal, hogy csökkenti az innovatív megoldások vizsgálatainak korlátait 13 ország (ES, FR, BE, IT, DE, TR, UK, LU, PL, SE, HU, AT, IE) vizsgáló létesítményeinek hálózatában, lehetővé téve a végfelhasználók közvetlen visszajelzéseit a végső fejlesztési szakaszokban.

Részletek...

CAV_ EPBD – Concerted Action Energy Performance of Buildings Directive

Az Európai Unió területén az energiafelhasználás csaknem 40%-át az épületek teszik ki. Ezen arány javításának, valamint az Európai Unión belüli energiatakarékossági és széndioxid-kibocsátási célok elérésének egyik jelentős szabályozási eszköze az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD). Ezen irányelv Unión belüli alkalmazásának segítésére született meg az első CA_ EPBD, azaz összehangolt cselekvési terv az EPBD-ről nevet viselő projekt, melynek első üteme 2005-ben indult.

Részletek...

POCITYF - ‘A POsitive Energy CITY Transformation Framework

A portugál LABELEC intézet vezetése alatt indult POCITYF projekt támogatja Evora (Portugália) és Alkmaar (Hollandia) városát, mint kiemelt projekt városokat („Lighthouse cities”) és az ő „követő városaikat” (Fellow cities), úgy mint Granada (Spanyolország), Bari (Olaszország), Celje (Szlovénia), Újpest (Magyarország), Ioannina (Görögország) és Hvidovre (Dánia). A cél az, hogy sürgető igényüket kielégítve pozitív energia blokkokat és kerületeket alakítsanak ki ezen városokban, így téve vegyes városi környezetüket (beleértve a kulturálisan védett épületeket is) olcsóbbá, könnyebben megközelíthetőbbé, egészségesebbé és megbízhatóbbá.

Részletek...

MiniStor – „MINImal Size Thermal and Electrical Energy STORage System for In-Situ Residential Installation”

Az Energia Unió és az Energia és Klímapolitikai Keret 2030 –ra 40%-kal tervezi csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es év értékeihez képest, illetve 27%-ra emelni a megújuló energiaforrások használatát. Azonban az Európai Unió épületeinek kb.97% nem tekinthető energia hatékonynak. Erre a szükségletre alapoz a MiniStor projekt.

Részletek...

Megvalósult nemzetközi projektek

IS-Sus Con - Spread of Innovative Solution for Sustainable Construction

Az ÉMI Nonprofit Kft. jelentős szerepet vállal az LCA Center által koordinált IS-SusCon nemzetközi projektben, a fenntartható építészeti megoldások témájában készülő kézikönyv kidolgozásában. A kiadvány elkészítésével a lakossági építtetők környezettudatos építőanyagok használatával kapcsolatos ismereteit és fenntartható döntéseit kívánják támogatni.

Részletek...

RURITAGE - Rural regeneration through systemic heritage-led strategies

Az európai városok és a vidéki területek sajátos kulturális karakterrel rendelkeznek, melyek az élő örökségünk részét képezik. Ezek a városok és vidéki területek számos kihívással néznek szembe (pl: gazdasági, szociális, környezeti) és ezekre, komplex, innovatív megoldásokat szükséges találni.  A kulturális örökség védelme elősegítheti a fenntartható fejlődést ezeken a területeken, de ehhez jóval többet szükséges tenni, mint csak egy helyszín megőrzése, helyreállítása vagy rehabilitációja.

Részletek...

BIMzeED - education fro zero energy buildings using Building Information Modelling

Az ÉMI Nonprofit Kft. partner és munkacsomagvezető az ír Limerick Institute of Technology koordinálásában megvalósuló, 3 éves futamidejű BIMzeED projektben. A BIMzeED az építőipar jelenlegi és jövőbeli kihívásaira, ezen belül is a képzési igényeire fókuszál azzal a céllal, hogy áthidalja a készségbeli hiányosságokat és elősegítse a munkába állást a jelenlegi európai építőipari piacon. Ennek érdekében a projektben oktatók, kis- és középvállalkozásokban dolgozók, művezetők, szakmunkások és más építőipari résztvevők meglévő készségeinek fejlesztése történik.

Részletek...

BUSTRAINBUD - Build Up Skills Trainbud

A BUSTRAINBUD projekt 36 hónapos időtartama alatt egy önkéntes képzési rendszer létrehozását tűzte ki céljául, amely a projekt keretei közt megvalósuló Fenntartható Építőipari Tudás Szövetség résztvevői stratégiáján és tevékenységien alapul.  Az ÉMI Nonprofit Kft. a magyarországi projektben konzorcium vezetőként vesz részt.

BUSH - Build Up Skills Hungary

BUILD UP Skills (épületenergetikai továbbképzési) kezdeményezés célja, hogy a szakoktatási és szakképzési rendszereket az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások tekintetében hozzáigazítsák a készség- és képesítési igényekhez. Az ÉMI Nonprofit Kft. a magyarországi projektben konzorcium vezetőként vesz részt.

BYE - Build Your English

A Build Your English projekt célja az építési folyamat szereplőinek kommunikációs készségfejlesztése, különösen a szakmai karriert kezdő fiatalemberek körében. Az ÉMI Nonprofit Kft. a projektkonzorcium tagjaként munkacsoport-vezetőként valamint partnerként vesz részt a projektben.

GSC

Global Renewable Energy and Environmental Neighbourhoods as Solar Cities - rövidítve GREEN Solar Cities vagy GSC

Az FP6 keretprogram CONCERTO felhívására a dán KUBEN építő és lakásfenntartó társaság vezetésével Koppenhága és Salzburg nagyléptékű demonstrációs és kutatási feladatot vállalt új és felújítandó lakások és középületek energiatakarékos, nagyléptékű megújuló energiaforrásokat alkalmazó, bemutató jellegű kialakítására. A projekt kapcsán kiemelten kezelik a szociális kérdéseket és a pénzügyi háttér fenntartható és innovatív megszervezését. Az ÉMI projektpartnerként való részvétele kapcsán Szentendre város megfigyelőként való bevonására is sor került.

PIME’S

A Concerto EU-s kutatás-fejlesztés és demonstrációs kezdeményezés 7. Keretprogramjában, ENERGY témakörben futó PIME’S projekt célja a közösségi léptékű bemutató építés (demonstráció) az energiahatékonyság és a nagyléptékű megújuló energiaforrások integrált alkalmazására. Magyarországon a PIME’S projekt Szentendrén valósul meg, ahol egy lakóépület, egy irodaépület valamint egy óvoda rehabilitációjára, valamint az ÉMI Nonprofit Kft. új irodaépületének energia-hatékony építésére kerül sor. Az ÉMI partnerként, nemzeti koordinátorként és munkacsoport-vezetőként vesz részt a projektben.

NEWCOM - New competence for building professionals and blue collar workers - certified

Az Intelligent Energy Europe program keretében elnyert két korábbi, az ÉMI Nonprofit Kft. vezetésével és több hazai partner együttműködésével megvalósuló projekt (Build Up Skills Hungary; Build Up Skills TRAINBUD) eredményeire építve az ÉMI Nonprofit Kft. konzorciumi partnerként közreműködik a NEWCOM projekt megvalósításában, amelynek célja nagyléptékű képzési és tanúsítási rendszerek kidolgozása az építőipar szereplői számára.

A lezárult projektjeink teljes listája a letölthető dokumentumok között található.

Kapcsolódó oldalaink

Nemzetközi kutatások

Kapcsolattartók

Dr. Matolcsy Károly
Nemzetközi tudományos főmunkatárs
Telefon: +36 26 502 353
E-mail: kmatolcsy@emi.hu
Kelemen Viola
projektvezető
Telefon: +36 26 502 342
E-mail: vkelemen@emi.hu
Hajdu Eszter
projektvezető
Telefon: +36 26 502 343
E-mail: ehajdu@emi.hu
Hujber Dorottya
projektvezető
E-mail: dhujber@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Nemzetközi kutatások

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune