Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Kutatás-fejlesztés és innováció

Megalakulása óta az ÉMI a kutatás-fejlesztés és innováció területén is kimagasló fejlődésen ment keresztül.

Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység

Kutatást támogató és saját kutatás-fejlesztési tevékenységünket kifejezetten a piacorientált kutatás-fejlesztésre összpontosítjuk, különös tekintettel a felsőoktatási intézményekkel, társintézetekkel és ipari partnerekkel együttműködésben megvalósuló projektekre.  Emellett bekapcsolódunk az építészeti kultúra fejlesztését szolgáló országos kutatási, műszaki fejlesztési, valamint az oktatási-képzési programokba.

Az ÉMI 2016. január 27-én stratégiai megállapodást kötött a Miskolci Egyetemmel. Az együttműködés prioritás-területei az oktatás-képzés illetve a kutatás-fejlesztésben való együttműködés, különös tekintettel a korszerű és fenntarthatóságot célzó építőanyagokra, az energiahatékonyságra és intelligens technológiákra. A megállapodás közvetlen eredménye a GINOP 2.3.4-15 felhívás keretében megvalósított projekt, amely hosszú távra megalapozza egy az építőipari fejlesztéseket magas szinten támogató infrastruktúra és szervezet létrejöttét. A Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az ÉMI együttműködésében, a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatának keretében korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztése történik. Cél a fejlett technológiákat alkalmazó iparvállalatok kutatás, fejlesztési és innovációs igényeinek feltérképezése, és azok piaci alapon történő kiszolgálása. A tudásközpontok és az ipar együttműködéseknek köszönhetően keresletvezérelt kutatás-fejlesztés zajlik a projekt keretében, ami hosszú távon piacképes termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat eredményez, amelyek a magyar építőipar szereplőit, illetve a fenntartható megoldások elterjesztését támogatják.

A FIEK-projektben az ÉMI-t 17 fő képviseli. Ez a csapat dolgozik azon, hogy a projektben legalább 14 piacképes prototípus és egy új eljárás szülessen – amely alapvetően az épített környezet fenntarthatóságát, energiahatékonyságát és egy magasabb életminőséget hivatott szolgálni.

Bővebben a FIEK-projektről ITT olvashat.

Nemzetközi projektek, kutatás-fejlesztés

Hazai piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységünk mellett együttműködünk számos nemzetközi társszervezettel, veszünk részt közösen nemzetközi K+F pályázati felhívásokban.

Nemzetközi társintézetek együttműködő vagy konzorciumi partnereként nemzetközi szinten is részt vesz kutatás-fejlesztési, pályázati felhívásokban. A kutatási, innovációs projektekben résztvevői, hazai koordinátori, munkacsoport vezetői pozíciókat is ellátnak szakértő kollégái. A társaság mintegy 15 nemzetközi szakmai és kutatási szervezet munkájába kapcsolódott be tagként vagy megfigyelő szakértőként.

Nemzetközi projektünkben, a TRAINBUD energiahatékonysági képzési tananyag kidolgozása történik épületgépészek számára. A széleskörű nemzetközi együttműködésben zajló BREASAER projektben az épületek felújításánál alkalmazható innovatív, költséghatékony, rugalmasan alkalmazható, iparban is használható burkolati rendszer tervezése, fejlesztése és demonstrálása történik.

Jelentős nemzetközi kutatás-fejlesztési projektünk az algériai társintézetünkkel, a CNERIB kutatóintézettel való együttműködés, melynek keretében az ÉMI szakemberei szakértői támogatást nyújtanak az Intézet laborfejlesztésében.

Algériai építésügyi jelenlétét, kapcsolatait tovább erősíti az ÉMI, megalapozva a hazai építőipari cégek külpiacra jutását. Az ÉMI 2017 őszén konzorciumi megállapodást kötött az algériai CNIC (Centre National de l’ingénierie de la Construction) állami szervezettel, mellyel együttes ajánlatot nyújtott be egy algériai laboratórium-komplexum munkálataira kiírt, megközelítőleg 3,5 milliárd forint értékű pályázatra.

További nemzetközi együttműködések

Az ÉMI aktívan részt vesz az Európai Unió nemzetközi együttműködési programjaiban és Horizont 2020 kutatási keretprogramjában, valamint a 2016 júliusától a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége - CoM) szervezettel kötött megállapodás alapján „Country Coordinator”, azaz Nemzeti Koordinátorként támogatja a helyi és megyei önkormányzatokat a fenntartható településfejlesztés stratégiaalkotási folyamataiban. Az ún. SEAP/SECAP stratégiai dokumentumok megléte előnyt jelent, bizonyos esetekben pedig elengedhetetlen a Horizont 2020 források elnyeréséhez, amelyek a fenntartható, intelligens városfejlesztéshez biztosítanak támogatást. Az ÉMI 2017 év végéig több mint 20 település fenntartható akciótervének elkészítésében vett részt.

További információ a SECAP dokumentumokról: http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/R5AFSR.html és lvass@emi.hu

A Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) a világ legnagyobb klíma- és energiaügyi cselekvésekre irányuló önkéntes mozgalma. 2008-ban azzal a céllal indult útjára Európában, hogy összefogja azokat az önkormányzatokat, amelyek önként vállalják, hogy megvalósítják, sőt, túlszárnyalják az Európai Unió környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzéseit. Mostanra 7755 település csatlakozott a Szervezethez több mint 50 országból.

A Polgármesterek Szövetségének koordinátorait az Európai Bizottság meghatározó szövetségesként ismeri el, akik támogatják kötelezettségvállalásaikban a Szövetség aláíróit és hozzájárulnak a szervezet eredményességéhez.

Az innováció társadalmasítása

Az ÉMI Nonprofit Kft. az innováció társadalmasítása terén is kilépett a nemzetközi színtérre. 2017-ben sikeres pályázatával elnyerte az amerikai kormány kezdeményezésére 2002-ben indult Solar Decathlon egyetemi innovációs házépítő versenysorozat 2019-es „Európa-bajnokságának” rendezési jogát. A Solar Decathlon Europe 2019 verseny több mint 40 felsőoktatási intézmény - összesen 10 egyetemi csapat - részvételével 2019 nyarán került megrendezésre az ÉMI szentendrei Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában.

A Solar Decathlon 2002 óta rendszeresen megszervezett nemzetközi, egyetemek között zajló építőipari innovációs verseny. Központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemi csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

További információk a Solar Decathlon Europe 2019 versenyről:
www.sde2019.hu

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune