Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Tisztelt Ügyfeleink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Megfelelőségértékelő Központ (MÉK) munkatársai kizárólag előzetes időpontegyeztetés birtokában fogadják személyes egyeztetésre az ügyfeleket.

Intézkedésünket a munkavégzés zavartalansága, ügyfeleink gyorsabb és pontosabb kiszolgálása indokolja, kérjük szíves megértésüket!

 

Dear Customers,

We bring it your attention that the staff of the Conformity Assessment Center will hold personal consultations with our clients exclusively with a prior appointment made.

This measure was taken in order to ensure uninterrupted work and faster and more accurate customer services, we ask for your understanding.

Megfelelőségértékelés: műszaki értékelések, tanúsítások

Az ÉMI Megfelelőségértékelési Központjában az építési termékek forgalmazásához, beépítéséhez szükséges műszaki értékelést és tanúsítást végezzük el. Ezek eredményeképpen születő dokumentumok szükségesek az ún. teljesítménynyilatkozat gyártó általi kiállításához, ami nélkül építési terméket Magyarországon beépíteni nem lehet.

Megfelelőségértékelési tevékenységünk során nemzeti és európai műszaki értékeléseket, illetve teljesítményállandósági és üzemi gyártásellenőrzés megfelelőségi tanúsítványokat egyaránt készítünk.

Amennyiben Ön építési termék gyártó, vagy forgalmazó, az alábbi összefoglaló segíti abban, mi szükséges ahhoz, hogy forgalmazni tudja termékét Magyarországon.

Egy építési termék akkor tervezhető és építhető be egy építménybe Magyarországon, ha a „teljesítménye”, tehát a különböző tulajdonságai hozzájárulnak ahhoz, hogy az épület megfeleljen a rá vonatkozó alapvető követelményeknek.

Mit jelent ez?

Egy-egy építési termék a tulajdonságai (teljesítménye) függvényében lehet alkalmas különböző építményekben történő felhasználásra. Konkrét példán keresztül: egy bizonyos burkolólap a jellemzői alapján beépíthető egy családi ház nappalijába, de nem építhető be egy uszodába.

Az egyes építési termékekre vonatkozó specifikációt, termékjellemzőket és azok teljesítményértékelési módszereit a műszaki előírás tartalmazza, és ez a dokumentum írja le azt is, hogy milyen teendők vannak a forgalmazására vonatkozóan.

Ki készíti ezeket a dokumentumokat?

A műszaki előírásokat vagy a szabványosító testületek készítik el, ha pedig egyedi műszaki előírásról van szó, abban az esetben műszaki értékelő szervezetek, mint amilyen az ÉMI Nonprofit Kft.

Mi az első szükséges lépés egy építési termék gyártásához, forgalmazásához?

Az első lépés annak megállapítása, hogy az adott termékre vonatkozik-e harmonizált termékszabvány. A harmonizált azt jelenti a szabványok esetében, hogy annak tartalmában az uniós tagállamok megállapodtak, és ha az adott termék teljesítményigazolása e termékszabvány alapján történik, – CE jelöléssel - az egész unióban lehet forgalmazni. A harmonizált termékszabványok listája uniós weboldalakon (pl. cen.eu, vagy a Nando információs rendszer) érhetők el, angol nyelven. Hazánkban a Magyar Szabványügyi Testülettől lehet beszerezni a szabványokat.

Ha megállapítást nyer, hogy az adott termékre vonatkozik európai harmonizált termékszabvány, akkor a gyártó azt köteles figyelembe venni a termékére vonatkozóan.

Mit tegyen a gyártó, ha nincs a termékére vonatkozó európai termékszabvány?

Abban az esetben, ha kiderül, hogy az adott termékre nem vonatkozik európai harmonizált termékszabvány, a gyártónak műszaki értékelő szervezethez szükséges fordulnia, mint az ÉMI Nonprofit Kft., ahol gyakorlatilag egy egyedi műszaki értékelést készítenek el adott gyártó  adott termékére vonatkozóan. Ez lehet Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ), vagy Európai Műszaki Értékelés (ETA). A két dokumentum közül a gyártó dönt, melyiket kéri: az NMÉ birtokában csak Magyarországon, az ETA-val az unió teljes területén forgalmazhatja majd a termékét. Az ÉMI-nél mindkét műszaki értékelés típust el tudjuk készíteni.

Immár rendelkezésre áll a műszaki előírás – de még van teendő!

Azt, hogy a műszaki előírás birtokában mi a következő lépés a forgalmazáshoz az adott műszaki előírás (tehát vagy a harmonizált termékszabvány, vagy az NMÉ/ETA) határozza meg, de minden esetben teljesítményigazolási eljárást kell lefolytatnia a gyártónak.

Mit jelent a teljesítményigazolási eljárás?

Az építési termékeket ún. rendszerkódok alá sorolták be, sarkosan fogalmazva a veszélyességük alapján. A különböző besorolásokat a következő számokkal jelölik: a legszigorúbban ellenőrzendőtermék az 1+ kategóriába kerül, majd ezt követi az 1, a 2+, a 3 és a 4. Ezek a kódszámok mutatják meg, hogy mi a feladata még a gyártónak a a teljesítménynyilatkozat kiállítása előtt.

A (4) rendszerkód esetében minden további szükséges teendő a gyártó feladata, nem kell külső független szervezetet bevonnia. Az 1+, az 1 és a 2+ rendszernél a gyártónak egy kijelölt független tanúsító szervezetet, a 3 esetében pedig kijelölt vizsgáló laboratóriumot kell felkeresnie, ahol megállapítják, illetve igazolják, hogy helytállók-e a gyártó által a terméke tulajdonságairól állított teljesítményértékek. –. Az ÉMI Nonprofit Kft. az 1+, az 1, a 2+ és a 3 besorolású termékek esetében egyaránt el tudja végezni a szükséges vizsgálati, illetve tanúsítási eljárásokat adott műszaki előírások esetén.

Az értékelő, tanúsító szervezetek, vizsgáló laboratóriumok – így az ÉMI is – nem állítanak ki teljesítménynyilatkozatokat, hanem azok alapját képező műszaki dokumentumokat készítik el.

A teljesítménynyilatkozat kiállításának kötelezettsége alól kivételt képeznek a 275/2013 (VII.16.) Kormányrendelet 7.§-ában felsorolt esetek.

A teljesítménynyilatkozat örökre szól?

Nem. Amennyiben a termék lényeges jellemzői, alapanyagai, vagy a gyártási körülmények megváltoznak, a termék gyártójának jogszabályban előírt feladata és felelőssége, hogy kérelmezze az NMÉ felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását, illetve újból  elvégezze/ elvégeztesse a termék típusvizsgálatát. Az ÉMI a műszaki értékeléssel rendelkező ügyfeleinek, bizonyos időközönként felhívja a figyelmét erre a lényeges jogszabályi előírásra. Emellett természetesen elkészíti a felülvizsgálatot, és szükség esetén a módosításokat is a termék műszaki értékelésében.

A teljesítménynyilatkozat tehát egy általános engedély a beépítésre?

Határozottan nem. Teljesítménynyilatkozat nélkül nem lehet építési terméket beépíteni Magyarországon, ahogy már korábban is írtuk. Azonban ez a dokumentum nem egy általános beépítési engedély, ami alapján egy adott építési terméket bármilyen alkalmazásra bármely épületbe fel lehet használni. Nagyon fontos: a teljesítménynyilatkozat célja, hogy a benne szereplő adatok, információk alapján az építtető, illetőleg legfőképp a tervező megállapítsa, hogy a kiválasztott építőanyag megfelel-e arra a beépítési célra, abba az épületbe abba a helyiségbe, ahová szánták. Nincs tehát általános megfelelés egy építési termék esetében! Ugyanaz a termék megfelelhet például egy családi házba, de nem felel meg egy forgalmas középületbe. A teljesítménynyilatkozat és a vonatkozó jogszabályok tehát éppen azt a célt szolgálják, hogy adott termék a teljesítményértékei alapján legyen betervezve és beépítve , így támogatva az adott épület hosszú távú minőségét, használhatóságát. A tervezőnek és a kivitelezőnek nagy szerepe és felelőssége van abban, hogy ez megvalósuljon.

Összefoglalva milyen szolgáltatásokat tudunk nyújtani az ÉMI-nél a termékgyártónak, forgalmazónak?

  • nemzeti vagy európai műszaki értékelés elkészítése, módosítása
  • terméktanúsítás (az építési termék tulajdonságai teljesítményértékeinek ellenőrzése, igazolása)
  • laboratóriumi vizsgálatok a termék teljesítményének meghatározásához
  • műszaki értékelések felülvizsgálata

Miért az ÉMI-t válassza?

Az ÉMI-nél komplex szolgáltatást kap a termékgyártó. A termék forgalmazásához szükséges műszaki értékelést, tanúsítást, az ezeket alátámasztó laboratóriumi vizsgálatokat egyaránt képesek vagyunk elvégezni, így a gyártónak nem szükséges több helyre fordulnia, mindent egy helyen intézhet. Munkatársaink hazai és nemzetközi szinten egyaránt nagy tapasztalattal és szakmai tudással bíró szakemberek, ami garancia a szolgáltatásaink eredményeképpen kiállított műszaki dokumentumok és tanúsítványok megfelelőségére. Vállalatunk 1963 óta ellátja az építési termékek minőségellenőrzését, miközben igazodik az építéságazat rohamos fejlődéséhez. Sokrétű, az ágazat fejlődését szolgáló tevékenysége, tapasztalata pedig minden egységének – így a Megfelelőségértékelő Központnak – a fejlődését, munkáját támogatja.

Az ÉMI tanúsítási és vizsgálati tevékenységéről részletesen itt tájékozódhat:

Tájékoztató az ÉMI Nonprofit Kft. építési termékek teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése keretében végzett tanúsítási és vizsgálati tevékenységéről

Kapcsolódó szolgáltatásainkról az alábbiakban talál részletes tájékoztatót:

Ha a fenti tájékoztatóban nem találta meg az információt, amit keresett, jelentkezzen a Megfelelőségértékelési Központunk (MÉK) munkatársai által nyújtott szakmai konzultációra. Árajánlatot és időpontot az ajanlat@emi.hu címen kérhet.

Folyamatban lévő eljárásával kapcsolatban az eljárás ajánlati, vagy projektszámára hivatkozva a megadott kollégákkal legyen szíves felvenni a kapcsolatot.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a MÉK-en kizárólag előzetes időpontegyeztetés birtokában fogadják személyes egyeztetésre az ügyfeleket. Ezt a munkavégzés zavartalansága, valamint megbízóink gördülékenyebb kiszolgálása indokolja. Köszönjük megértését!

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune